Sverige vs. USA

Hela tiden man är här så tänker man på hur olikt detta land är mot Sverige. Inte på ett negativt sätt, utan det är bara intressant att se hur vi gör hemma i Sverige o hur saker o ting fungerar här i USA. Så jag tänkte faktiskt göra en traditionell "blogg-lista" på saker som skiljer detta gigantiska land mot Sverige. Jag skulle säkert kunna utveckla denna lista varje dag, då man alltid upptäcker nya saker. Men här är en början iaf!

Allt är större i USA. Sverige är självklart sååå mycket mindre än USA. O inte bara till storleken o till invånarantalet... utan allt är verkligen STÖRRE här. Bilarna, husen o för att inte tala om vägarna (är så stolt över mig själv att jag klarar köra här med 8-filiga motorvägar o kluriga korsningar). Även storleken på matpotioner o förpackningar i butiker är så mycket större. En mellanläsk på Mcdonalds är som en stor hemma i Sverige, o istället för att ha 150 ml i shampoo flaskan har man 400...

Gratis toaletter - glöm femmorna o tiokronorna för att gå på dass. Här är det gratis ;)

Säger inte sitt namn i telefon... Ingen gör det typ, inte som vi gör i Sverige då man nästan alltid svarar med, "Hej det är Emelie" eller liknande. Här är det endast hej som gäller o så får man gissa vem man pratar med :P

De packar kassarna åt dig! När du är o handlar mat eller på något supermarket, så packar kassörskan kassarna åt dig. Väldigt bekvämt o smidigt. Men samtidigt - hur svårt är det egentligen o göra det själv? ^^

Rondeller existerar knappt här. O reglerna om hur man kör i dem är också olika. Ibland har de som kör inne i rondellen företräde (som i Sverige) o ibland ska de som är inne i rondellen lämna företräde till de som ska in i rondellen. Det finns även ibland stopskyltar eller trafikljus mitt inne i rondellen. Väldigt förvirrande.

Du får köra mot rött om du ska svänga höger i en korsning. En väldigt bra regel faktiskt. Hoppas bara att man inte gör det när man kommer tillbaka till Sverige, haha.

Poliser finns överallt. Så det är inte så konstigt att man åker fast här inte :P Det är även så att om din bil skulle gå sönder o du blir ståendes längs vägen, så ska du bara sitta kvar i bilen (låsa dörrarna) o vänta på att polisen kommer.

Kundvagnen behöver du inte lämna tillbaka efter att du har använt den, utan du ställer den helt enkelt bara på parkeringsplatsen.

Låser inte bilen eller huset. Japp... det stämmer. Många familjer låser inte huset när de åker hemifrån (vi gör det oftast) o många låser inte sina bilar heller. Jag låser exempelvis aldrig min Jeep, något som Andi aldrig gör heller. Känns ganska kontigt faktiskt med tanke på hur hög kriminaliteten är här o hur många "crazy people" det finns.

Måste ge dricks till alla som har gjort en tjänst till dig. Så man ska alltid lämna ca 10-15 procent i dricks på restauranger, till frisören, taxichauffören, i baren, när du får pizzan leverarad... m.m. De har även skatt på nästan allt, så du vet nästan aldrig hur mycket du ska betala när du kommer fram till kassan. På prislappen står orginalpriset, men sen så tillkommer alltid en viss procent.  

Du överlever inte utan bil. För det finns verkligen inte mycket till kollektivtrafik här. O när du ska åka någonstans som ligger en halvtimme bort så ligger det "nära". Självklart finns det hundratals drive throughs så om du skulle vilja så skulle du kunna överleva utan att stiga ur bilen också ;)

 


Kommentarer
Daddy

Hej!

Detta var kul läsning man undrar hur dom tänker på vissa saker, och hur vi tänker.....!!

Kram!

2009-09-22 07:27:32
Jasmin

Jag håller med daddy :P det var väldigt intressant och kul att läsa det :) Vilken skillnad det är men ändå coolt :P

2009-09-22 11:21:50
URL: http://misspersian.blogg.se/
Jenny

Hey, håller med om det mesta, även om det visar att amerikanare i många avseenden är lite konstiga. Du bör dessutom veta att de som packar kassarna åt dej ofta är "ex-convicts" eller folk som haft allmänt svår i skolan ;) hoppas du gillar Staterna, de har jag alltid gjort, och hoppas du tar dej en tripp till Dunkin' Doughnuts för mej ;) Och lås bilen för helvete! :P

2009-09-27 21:54:55

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0